Alpha ONLINE PRAKTIJK

Alpha wordt in coronatijden online verder gezet

 

Een verslag met praktische tips vanuit een Alpha Online in Oost-Vlaanderen

Zou Gods Geest harten kunnen raken in de huidige omstandigheden?

 

Wat denk je?

We mochten de proef op de som doen, sinds 19 maart gaat onze Alpha verder online en dit weekend hebben we het Alpha weekend online gedaan. Het werkt! Of beter: Hij werkt!

We hebben de voorbije weken geprobeerd en geleerd uit wat beter kan.

Een goede video-conference-dienst is essentieel (wij kozen voor Zoom). Een betalend abonnement op Zoom biedt de mogelijkheid om het scherm te delen mét geluid en om in verschillende gespreksgroepen te gaan.

 

Tips ter voorbereiding

 

1. Team

Vergeet het team niet: met de teamleden op voorhand (eerder in de week) online samen komen voor de eerste keer, helpt hen om vertrouwd te zijn met de nieuwe technische situatie. Zo kunnen de gespreksgroepbegeleiders voldoende hun rol blijven spelen als gastheer.

Ook is het belangrijk om het team-gebed niet te verwaarlozen, om de teamleden uit te nodigen hun groepje in het gebed bij de Heer te brengen.

 

2. Technische hulp voor de deelnemers

Mensen die voor het eerst kennis maken met video-conferenties moeten de kans krijgen om te testen. Op een afgesproken dag in de week, en ook nog eens ruim een uur op voorhand kunnen mensen inbellen. Soms werkt hun camera, microfoon of luidspreker niet. Dan is het goed dat je hen ook op een andere manier kan contacteren. Het is dus goed op voorhand email-adressen en telefoonnummers te vragen aan de deelnemers die ervoor open staan. En om de toestemming te vragen of ze opgenomen willen worden in een whatsapp-groepje (niet groter dan hun gespreksgroepje zodat er voldoende privacy blijft).

Via de whatsapp groepjes kan de IT-jongen/meisje van dienst (die toegevoegd is aan elk groepje) kort voor de bijeenkomst de technische uitleg doorgeven. Het is goed om het zowel per mail als per app door te sturen. En indien nodig kunnen mensen met technische problemen zo ook om hulp vragen of geholpen worden.

 

3. Verschillende opties

Zoom en andere diensten bieden de mogelijkheid om deel te nemen via laptop (die heeft meestal een ingebouwde camera en microfoon), pc, smartphone of gewone telefoon. Voor wie deelneemt via de telefoon, is het wel vermoeiend om te volgen zonder beeld; en als je een film met ondertitels streamt, is er iemand nodig die de vertaling voorleest.

Voor mensen met een pc zonder camera of microfoon is het mogelijk om te kijken via de pc en te spreken/luisteren via de telefoon.

 

Het verloop van een Alpha Online

 

1. Het team komt een uur op voorhand samen via Zoom, zodat we 30 minuten op voorhand klaar staan om mensen te onthalen, helpen bij het inloggen, uitleg te geven bij hoe men zichzelf kan muten (microfoon uitzetten), en natuurlijk: welkom heten!

2. We kunnen niet samen tafelen, vandaar dat ons keukenteam dit filmpje maakte.

3. Start met een korte verwelkoming of iets leuks. Het is ook nodig om telkens kort uit te leggen wat er zal gebeuren en of de deelnemers iets moeten doen (microfoon uitzetten, aanzetten,…)

4. Voor het gebed hebben we een Youtube video getoond (Screen sharing met geluid) met een geschikt gebedslied, aangevuld door een kort gebed; op een vijfde bijeenkomst is dat wel mogelijk met nieuwe deelnemers.

5. Op dezelfde wijze kan de Alpha-film worden getoond. Wij werken met een live spreker die in beeld bleef, terwijl hij een powerpoint toonde (screen sharing) zoals we dat ook gewoonlijk doen. De host zet vanop afstand de andere microfoons uit (mute) zodat er geen storende geluiden zijn.

6. Nadien worden de deelnemers middels de Zoom Breakout functie naar hun gespreksgroepjes overgebracht.

7. Tenslotte kwamen we nog met de hele groep samen om af te sluiten met wat mededelingen en een bemoediging.

 

En wat met het weekend?

 

We kozen ervoor om het op te splitsen over 4 ‘scherm-momenten’, want te lang achter het scherm zitten is vermoeiend.

Een avond met inleiding en gespeksgroepen; een uur op de zaterdagvoormiddag met een tweede inleiding en gespreksgroepen; een koffie-pauze en dan nog een uur in de voormiddag met het gebedsmoment.

De namiddag was vrij om te gaan wandelen of voor het gezin te zorgen,… en ’s avonds kwamen we tot slot nog samen voor een online quiz!

Gods Geest had geen probleem met de techniek. Het gebed kon eenvoudig via goede uitgekozen muziek waarop de deelnemers (thuis) kunnen meezingen, met mooie beelden, met stilte. De gebedsleider kan spontaan voorbidden. De deelnemers kunnen intussen bidden, schrijven, lezen,… zich open stellen. Na 25 minuten was er de mogelijkheid om in de gespreksgroepjes te gaan, niet om te spreken, maar om gebed te vragen: wie wou kon in een eenvoudige verwoording gebed vragen. Wanneer allen hun gebedsverlangen hebben gedeeld, hebben enkelen luidop gebeden voor het hele groepje, er was ruimte om Gods Woord te laten klinken of om God te laten werken op de manier die Hij zelf kiest,… En afronden met een gebed of lied naar keuze. Samen zingen doe je best terwijl je microfoon uitstaat want het geluid komt niet synchroon. Eén persoon kan voorzingen.

Uit de Whatsapp reacties blijkt intussen dat zo’n gebedsmoment voor je pc in de keuken echt wel kan!

 

Uitsmijter

 

Een nederlandstalige vriend uit Spanje wil volgende keer meedoen! Wellicht wordt Alpha Online een extra manier om ook na corona mensen samen te brengen en bij de Heer te brengen.

 

Ives, Gent.

 

Korte impressie van de Alpha Onlinepresentatie in Gent:

Hoe geef je je Alphacursus online?