Je Alphacursus online geven

Zelfs Alpha weekends kunnen on line doorgaan

Hoe begin je er aan?

 

We willen je graag laten weten dat wij (Alpha Vlaanderen) bidden voor jou, je team, je deelnemers en je kerk. We bidden dat je samen met je kerkleiding tot een wijs besluit komt voor je Alpha. Daarnaast bidden we graag met je mee dat je deelnemers de liefde van God zullen ervaren in deze tijd. We bidden voor wijsheid en gezondheid voor jullie als Alphateam. Als Alpha Vlaanderen staan we voor jou en je team klaar in deze bijzondere tijd.

We sluiten ons graag aan bij het advies van de overheid.  Dat betekent dat fysieke ontmoetingen worden afgeraden, totdat er nieuwe adviezen komen. We raden je daarom aan om je Alpha’s niet door te laten gaan zoals normaal, maar indien mogelijk online.

 

Wat kun je dan wel doen?

 

Stel dus je Alpha uit, totdat het volgens de overheid weer veilig is om in groepen samen te komen, begin een nieuwe Alpha Online, of zet je onderbroken Alpha online voort.

Alpha werkt online iets anders dan zoals men dat gewend is. Je ziet elkaar natuurlijk niet face-to-face, je kunt elkaar geen hand geven en het gesprek in de kleine groep loopt nét iets anders. Hoe geef je Alpha op een goede manier online? 

Het is belangrijk om dit met je team te bespreken en samen goed vorm te geven. Hieronder vind je een paar tips over hoe je Alpha online kunt geven. We raden je meestal aan om niet met de hele Alphagroep te (video)bellen, maar per kleine groep online samen te komen. Zo houd je goed het overzicht en is het gesprek makkelijker te voeren. Daarnaast raden we je aan om met 'video aan' te bellen, als je die mogelijkheid hebt. Een gesprek is leuker en gezelliger als je elkaar ziet!

 

Hoe kies je het juiste platform?

 

Er zijn veel programma’s die je kunt gebruiken om samen een video te kijken en het gesprek aan te gaan in de kleine groep. Een paar opties die er bestaan zijn bijvoorbeeld Zoom, Google Hangouts en Skype.

Heb je niet zoveel technische kennis? Dan raden we je aan om Skype te gebruiken. Hiervoor hoef je geen betaald account te hebben en kun je zonder tijdslimiet met elkaar videobellen. Je kunt hiervoor het programma Skype downloaden of Skype openen via web.skype.com.

Heb je een account bij een ander programma dat je fijn vindt werken, zoals Zoom? Dan kun je natuurlijk ook hiervoor kiezen. Zoom raden we eerder aan voor grote groepen, maar dan zit er wel een prijskaartje aan.

 
Deze enthousiaste Twitter van 23 maart 2020 zegt veel:


Breng je deelnemers goed op de hoogte

 

 • Kies een geschikt online platform waarmee je Alpha wilt geven.

 • Deel alle belangrijke gegevens met je team en deelnemers. Denk aan een link met de uitnodiging voor het gesprek en de datums met de tijden waarop jullie zullen samenkomen.

 • Laat je deelnemers weten wat de bedoeling is, hoe lang elke bijeenkomst zal duren en wat elke bijeenkomst in zal houden.

 • Is het tijd voor de video-inleiding? Neem dan ruim de tijd om de video te bekijken. Laat elke deelnemer de video zelf bekijken en kom op een afgesproken tijd weer samen. Kondig via de chat telkens het weer samen komen 3 minuten op voorhand even aan.

 • Verlaat na de video niet het gesprek, maar blijf online en zet het gesprek voort net zoals normaal gesproken in de kleine groep.

 

Zelfs als je elkaar online ontmoet, is het belangrijk om gastvrij te zijn. Hoe kun je dat doen?

 

 • Neem vaker contact op met je deelnemers. Stuur bijvoorbeeld elke week een mail met een korte samenvatting van de video van de vorige bijeenkomst en vraag deelnemers om hierop te reageren met hun gedachten erover. Houd ook in de gaten of iemand een bijeenkomst heeft gemist.

 • Start een WhatsApp groep per kleine groep. Zo kun je elkaar tussendoor gemakkelijker bemoedigen. Juist in deze tijd van sociale isolatie verlangen mensen meer naar contact.

 • Leid ook online de kleine groep goed. Begroet iedereen, stel (ijsbreker)vragen, vertel een leuke grap. Zorg ervoor dat iedereen aan het woord komt en houd het gesprek gaande.

 • Maak gebruik van de chatfunctie, als dat mogelijk is. Laat mensen ook in de chat reageren en vragen stellen, zowel tijdens de video als tijdens de kleine groep.

 

Begeleid je gespreksleiders goed voor

 

 • Zorg ervoor dat alle gespreksleiders toegang hebben tot de video’s, tot de discussievragen en tot de online tool die je als team hebt gekozen.

 • Zorg dat je de vragen voor de chat vooraf klaar hebt, zodat elke vraag op het juiste moment in de chat kan worden geplakt.

 • Hou minstens een vraag klaar om het ijs te breken bij het begin van de chat.

 • Teams die eerder Alpha online hebben gegeven, ervaren dat deelnemers sneller kwetsbaarder durven te zijn online. Bereid je gespreksleiders en helpers hierop voor.

 

Praktische zaken in de klein groep

 

 • Vraag alle deelnemers om, als dat mogelijk is, hun camera aan te zetten. Een gesprek is leuker en gezelliger als je elkaar ziet!

 • Vraag de deelnemers om in een rustige omgeving te zitten, zonder veel afleiding in de achtergrond.

 • Vraag alle deelnemers om hun microfoon aan te zetten tijdens de kleine groep. Dit zorgt er voor dat het gesprek gemakkelijker verloopt. Bestaat je kleine groep uit meer dan acht mensen? Dan kun je beter je deelnemers vragen om hun microfoon uit te zetten (te ‘muten’) als ze niet aan het woord zijn.

 • Verwittig via de chat elke groep 3 minuten voor het einde dat ze de gesprekken stilaan mogen afronden.

 

Logistiek

 

 • Zorg voor een goede internetverbinding. Als je Alpha online organiseert, is het belangrijk dat je een sterke internetverbinding hebt. Gebruik bijvoorbeeld een internetkabel om hier zeker van te zijn.

 • Wees kort maar krachtig. Online verliezen mensen sneller hun interesse dan wanneer je met elkaar offline afspreekt. Probeer je Alpha-bijeenkomst niet langer te laten duren dan 60 tot 80 minuten.

 

 

Bekijk alle video’s over de Heilige Geest verspreid over twee of drie momenten

 

 • Denk bijvoorbeeld aan een vrijdagavond en een zaterdag.

 • Zorg voor een persoonlijke en authentieke sfeer. Dit kun je doen door Alpha-deelnemers hun verhalen te laten delen over hoe ze Alpha tot nu toe hebben beleefd.

 • Zorg voor plezier! Maak tijd voor bijvoorbeeld spelletjes en grappige video’s. De dag moet leuk en gevarieerd zijn, anders wordt het snel sloom.

 • Elkaar aankijken, terwijl je aan het eten bent, is waarschijnlijk niet de meest smakelijke optie ;).
  Het is online ontzettend belangrijk om te beginnen vanuit relatie. Raad dus iedereen aan om een kopje koffie of thee te zetten en praat elkaar even bij.
  Tip: stel een vraag (zoals je vaak op theezakjes vindt) en ga samen daarover in gesprek.

 

Open de Alpha Film Series-video die je samen gaat bekijken. Hier vind je de links naar alle video's. Stuur tijdens het online samenzijn de link van de video die je deze week wil tonen door naar je deelnemers, zodat zij de video kunnen kijken. 

 

Afhankelijk van hoe lang de video duurt, blijft het gesprek nu even stil. Spreek duidelijk af met de deelnemers op welk tijdstip jullie verder gaan met de kleine groep. Dit kan bijvoorbeeld dertig minuten later zijn, als iedereen de video heeft gekeken.  

 

Praat online zoals anders in de kleine groep

Misschien heb je wel vaker met een groep online gebeld. Dan heb je vast gemerkt dat wat structuur in een online kleine groep nog belangrijker is dan in het echt. Let erop dat er niet meerdere mensen door elkaar heen praten en vraag de deelnemers om elkaar niet te onderbreken. 

Ben je al zover in je Alpha dat je aan het eind van de kleine groep met elkaar bidt? Je kunt dan twee dingen doen.

 • Vraag om gebedspunten en bid voor elkaar. Vraag wie er wil bidden en spreek duidelijk af wie bidt en wie het gebed afsluit. Bid of zing best om de beurt, een voor een. Of

 • nodig deelnemers uit om hun gebedspunten te sturen naar de gespreksleider. De gespreksleider kan dan individueel contact opnemen met de deelnemers om met ze te bidden

In de voorbereidingsperiode zal het team

 • online bijeenkomen, bijvoorbeeld 2 korte meetings per week.

 • het doel (het goede nieuws verkondigen en discipelen maken) steeds voor ogen houden en dus niet vergaderen om te vergaderen,

 • prioriteiten stellen en die aanpakken met een duidelijke en overeengekomen taakverdeling,

 • de gelegenheden zien die zich gaandeweg voordoen, telkens de koe bij de horens vatten en blijven doorzetten.

Hoe geef je je Alphacursus online?