Vandaag is het Hemelvaart. In Vlaanderen zegt men ook wel Onze Lieve Heer Hemelvaart. Heerlijk een dagje vrij of misschien heb je morgen wel een brugdag waardoor je kan genieten van een verlengd weekend. Maar weet je ook wat Hemelvaart betekent en waarom het een feestdag is?

Op een dag stonden een groepje mannen heel stil bij elkaar op de Olijfberg in Jeruzalem. Met open mond en grote ogen staarden ze naar de lucht. Ze konden hun ogen niet geloven! Ze dachten na over wat ze juist hadden gezien. Deze mannen waren de vrienden van Jezus.

Nadat Jezus uit de dood is opgestaan was hij gedurende 40 dagen nog vaak bij zijn vrienden. Hij liet hun steeds opnieuw zien dat hij weer leefde. Misschien wel omdat ze maar niet konden geloven dat dit echt waar was. Dit zou niet de laatste keer zijn dat hij hen zou verbazen. Jezus vertelde hun in die tijd over het koninkrijk van God. Na veertig dagen zei Jezus dat de belofte van God snel zou komen. Deze belofte was de Heilige Geest.

Terwijl de vrienden naar Jezus keken werd hij voor hun ogen omhoog geheven en opgenomen in een wolk zodat ze hem niet meer konden zien. Jezus ging terug naar zijn Vader in de hemel. Hij deed dit onder andere om op aarde ruimte te maken voor de Heilige Geest. De Heilige Geest zou de vrienden kracht geven en hen helpen om het verhaal van Jezus bekend te maken over de hele wereld. De vrienden van Jezus staarden nog steeds naar boven toen twee engelen bij hen kwamen en vertelden dat Jezus op dezelfde manier ook weer terug zou komen.

Bij deze gebeurtenis staan we stil op Hemelvaart.


Geef een reactie